ЧЕСТИТ ПРАЗНИК СКЪПИ  УЧИТЕЛИ-

БУДИТЕЛИТЕ НА НАШЕТО СЪВРЕМИЕ!

pozdravitelen adres 1 11 

 

 

Добре дошли на сайта на

ГПНЕ "Гьоте" -  град
Бургас!

  

 Гаранция за успех

Престиж 

Новаторски дух 

Елитност

  

Гимназия "Гьоте"

-най-добрата инвестиция за успех в

Обединена Европа чрез възпитание в:

 
- инициативност - работа в екип
- отговорност - самостоятелност
- самокритичност - гъвкавост
- компетентност - комуникативност

 

 

 
 
img_0331.jpg

Новини


Посещение в защитено жилище

   На 22.10.2014г. отново посетихме защитеното жилище в кв.“Акациите“.  Приятелите ни ни очакваха, посрещнаха ни топло и сърдечно с много мили думи за приятелството  и любовта между хората. Поднесоха ни  вкусни кексове и курабийки, които бяха приготвили сами, специално за случая.

   Проведохме съвместно занятие по ръкоделие. Плетохме гривни. По-сръчните помагаха на другите да се справят. Накрая всички успяха. Разменихме си гривни за спомен. Докато работехме обсъдихме нови предстоящи срещи за деня на християнското семейство и за Коледа. Начертахме планове, разпределихме задачи.

   За да укрепим приятелството допълнително заедно засяхме розови храсти в градината на защитеното жилище и си пожелахме приятелството ни да е красиво и цъфтящо като роза.

   Тръгнахме си с подаръци, рисунки, почерпки, но най-вече с  топлина в душите и с обещание, че ще се върнем.

Вижте снимки в нашата галерия.

 

 


Среща с Владимир Дановски

   На 20.10.2014 г. в  Гимназия с преподаване на немски език, „Гьоте“, Бургас се състоя среща между възпитаници на училището и българския режисьор и сценарист Владимир Дановски. Разговорът с театралния режисьор бе за неговата пиеса "Спасението", посветена на спасяването на евреите в България през 1943 г. За тази своя постановка той получава авторитетната Европейска награда за толерантност за 2011.

            Владимир Дановски е театрален и оперен режисьор, син е на големия театрален режисьор Боян Дановски. В България е известен с постановки в Национална опера София, в оперите във Варна и Стара Загора и в Учебния театър на Музикална академия. От началото на 80-те години работи като режисьор в Германия, Австрия, Швейцария и Япония. Основател е на организацията "ЕврОпера", Мюнхен" и на Музикално-театрална работилница - Мюнхен. От 2002 до 2006 е художествен ръководител на мюзикъла «Крал Лудвиг II» във Фюсен и в Дойчес театър,Мюнхен.

           В началото на срещата гостът направи анонимна анкета сред учениците искайки да научи, какво те знаят за тези жестоки времена и кои са спасителите на българските евреи. Доволен от споделеното от младежите, той ги запозна в по-големи подробности със събитията свързани с обвързаностите на България с нацистка Германия през Втората световна война, със съдбата на българските евреи от старите български и новоприсъединените земи.След това той раздаде на четири групи роли на немски език от своята пиеса „Спасението“. С ентусиазъм младежите се заеха с изучаването на диалозите. В групите имаше хора без артистичен опит, както и участници в театралната група към гимназията, ръководена от г-жа Софка Бубалова. За много кратко време младежите изпълниха задачата си и изиграха пред ентусиазираната публика своите роли.

            Накрая г-н Дановски показа на младежите откъси от своята пиеса, изпълнени от немски артисти. Срещата приключи с  пожелания за нови срещи и разговори.

Снимки от срещата- в нашата галерия.

 


Фотоконкурс

      ГПНЕ „ Гьоте“ организира фотоконкурс„ Моят прекрасен роден град“. Конкурсът е посветен на "Седмицата на екологията", която ще се проведе от 27.10-31.10.2014г.  Повече за условията за участие и критериите за оценяване на творбите може да прочетете тук.